Aluminium-overkapping-schoonmaken

Hoewel een aluminium terrasoverkapping minimaal onderhoud vergt, is een kleine onderhoudsbeurt zo nu en dan gewenst. Niet alleen ziet je overkapping er na een schoonmaakbeurt weer uit als nieuw, het verlengt ook de levensduur. Wij geven je een aantal tips om je overkapping weer blinkend schoon te krijgen.

1. Aluminium schoonmaken

Begin met het schoonspuiten van het aluminium. Dit kun je eenvoudig doen met een tuinslang. Is het eerste zand en stof weggespoeld? Je kunt de aluminium onderdelen dan verder schoonmaken met een zachte doek of spons en een sopje van lauw water en een niet ontvettende zeep. Wanneer ook het aangehechte vuil is verwijderd, spoel je het geheel nogmaals na met water.

Tip: De aluminium profielen van Gumax® terrasoverkappingen zijn gepoedercoat. Het is daarom belangrijk dat je kiest voor een PH-neutrale zeep en geen ruwe materialen of schuurmiddelen gebruikt, zodat de laklaag niet beschadigd. Gebruik ook geen hogedrukspuit om je overkapping schoon te maken; de hoge kracht waarmee het water op je overkapping wordt gespoten, kan beschadigingen veroorzaken aan de bovenste laag van het kunststof. Ontdek je toch een krasje in het aluminium? Met een lakstift of spuitbus kun je beschadigingen netjes wegwerken.

2. Een schoon dak

Veiligheid staat voorop bij het schoonmaken van het dak. Het dak van de overkapping is niet bedoeld om op te lopen of te staan. Betreed je desondanks toch het dak, houd dan rekening met het volgende. Zorg er te allen tijde voor dat je het gewicht over meerdere liggers verdeelt door een plaat of plank te gebruiken om op te gaan staan. Onder de planken kunt je rubberen matten leggen, zodat je beschadigingen aan het dak voorkomt. Van belang is dat maximaal 1 persoon tegelijk het dak betreedt om deze schoon te maken. Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van een ladder die je tegen de overkapping aan zet. Om beschadigingen aan je overkapping te voorkomen, kun je een doek om de bovenzijde van de ladder wikkelen. Verwijder vervolgens eerst het losse vuil van de dakplaten met een zachte bezem. Volg daarna de stappen die passen bij het daktype:

Glazen dak: Spoel de glasplaten goed schoon met water. Reinig het dak vervolgens met een sopje en ga de glasplaten vervolgens na met een zeem en een uitschuifbare raamwisser.

Polycarbonaat dak: Maak de polycarbonaat dakplaten schoon met water en zeepsop. Spoel het dak vervolgens goed schoon met water en neem de platen af met een zachte doek om krassen te voorkomen.

aluminium overkapping schoonmaken

3. Een opgeruimde goot

Vooral in de herfst- en wintermaanden kan een extra schoonmaakbeurt van de goot geen kwaad. Trek een paar werkhandschoenen aan en verwijder de gevallen bladeren en takken uit de goot. Zo voorkom je verstoppingen en blijft het water goed weglopen via de staander.

4. Glazen schuifwanden schoonmaken

Heb je glazen schuifwanden in je terrasoverkapping? Je kunt de glasplaten dan op dezelfde wijze poetsen als de ramen van je huis. Vergeet niet om ook de ondergeleider van het railsysteem mee te nemen bij het schoonmaken. Zo kunnen de glaspanelen moeiteloos blijven schuiven. Met wat water kun je het vuil eenvoudig wegspoelen.

Onthoud bij het schoonmaken van je overkapping altijd dat je veiligheid voorop staat. Kies tevens de juiste materialen en schoonmaakmiddelen om beschadigingen aan het materiaal te voorkomen. Heb je vragen? Neem dan altijd even contact op voor het juiste advies.