glazen schuifwand inmeten

Ben je van plan om je overkapping te verrijken met een glazen schuifwand? Alles begint dan bij het inmeten van de ruimte. In dit artikel vertellen wij waar je rekening mee moet houden.

1. Meten is weten: de breedte

Ga je een glazen schuifwand inmeten, begin dan met het meten van de breedte van de opening die je wilt afsluiten. Heb je een Gumax® overkapping in een standaard formaat en wil je deze uitbreiden met een glazen schuifwand? Je kunt dan gebruik maken van de standaard afmetingen van de Gumax® glazen schuifwand. Op deze manier heb je zo min mogelijk overlap tussen de glasplaten. Wil je niet de volledige lengte van een rail gebruiken? Je kunt de railsystemen eenvoudig inkorten. Hierbij geldt dat de lengte de je inkort, gedeeld door het aantal platen minus één, de overlap per plaat is. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

Vraag: Ik wil een ruimte van 3710mm afsluiten met een glazen schuifwand, welk railsysteem kies ik?
Antwoord: Ga in dit geval voor een 4-railsysteem van 3920mm. Bij het inkorten van een 4-railsysteem met 210mm, is de overlap per stuk 210:3 = 70mm.

Vraag: Ik wil met een glazen schuifwand een opening van 5660mm afsluiten, welk railsysteem kies ik?
Antwoord: Om een ruimte van 5660mm af te sluiten, kies je voor een 6-railsysteem van 5880mm. Hiermee kort je het railsysteem in met 220mm. Dit betekent dat de overlap per paneel 220:5 = 44mm is.

Vraag: De ruimte die ik wil afsluiten is groter dan het breedste railsysteem van 5880mm. Wat zijn de mogelijkheden?
Antwoord: Je hebt twee mogelijkheden om de ruimte af te sluiten:
1. Verklein de opening naar maximaal 5880mm door een deel van de opening dicht te maken met een vaste wand;
2. Verdeel de opening in tweeën met een extra staander, zodat je twee afzonderlijke systemen kunt plaatsen.

doorsnede glazen schuifwand

2. De hoogte in

Meet bij het opmeten van de hoogtemaat altijd van de onderzijde van de goot tot de bovenzijde van de funderingskoker. De hoogtemaat van het complete schuifwandsysteem wordt gerekend inclusief de onderrail, bovengeleider en het glasprofiel. Je hoeft dus enkel met de maat tussen de goot en funderingskoker rekening te houden. Ter verduidelijking volgt hier een voorbeeld:

Vraag: De hoogte gemeten tussen de bovenzijde van de funderingskoker tot de onderzijde van de goot is 2095mm. Welke hoogtemaat van de glazen schuifwand kies ik?
Antwoord: Ga in dit geval voor een totale hoogtemaat van 2100mm. Er is namelijk bij iedere hoogtemaat een speling mogelijk van 20mm naar boven en 20mm naar beneden.

3. De juiste dieptemaat

Wil je een glazen schuifwand plaatsen in de diepte van je overkapping? Wanneer je een Gumax® overkapping hebt, houd dan rekening met de volgende situatie:

Vraag: Ik wil mijn Gumax® overkapping met een diepte van 3 meter afsluiten. Welk railsysteem kies ik?
Antwoord: Bij een overkapping met een diepte van zowel 3 als 4 meter, sluit het railsysteem niet exact aan op de dieptemaat. In dit geval kun je kiezen voor een 3-railsysteem van 2940mm, waarbij je de ruimte opvult met een extra staander tegen de muur. Bij een diepte van 4 meter kies je in dit geval een 4-railsysteem met een extra staander. Hierdoor creëer je een extra opvulling van 110mm. Je kunt er ook voor kiezen om bij een diepte van 3 meter een 4-railsysteem te plaatsen. Bij een diepte van 4 meter kies je in dit geval voor een 5-railsysteem. Houd er hierbij rekening mee dat er meer overlap tussen de glaspanelen ontstaat.

Wil je meer weten over het inmeten van glazen schuifwanden? Bekijk dan ook eens onze inmeetinstructies. In de informatievideo vertellen we je daarnaast meer over het Gumax® glazen schuifwandsysteem.