Voorbeeld van een tuinfoto

De eerste krokussen die beginnen te bloeien, herfstbladeren op de grond of een laagje sneeuw op het gras; je tuin verandert mee met de seizoenen. Omdat je tuin er zo snel weer anders uitziet, is er maar één manier om er langer van te genieten: leg het vast! Maar hoe maak je de beste foto’s van je tuin? Tuinmaximaal fotograaf Teun bezoekt regelmatig tuinen van klanten om deze op z’n mooist vast te leggen. In dit artikel geeft hij een aantal handige tips voor de beste tuinfotografie. 

1. Bepaal de focus

“Bedenk van te voren wat je wilt vastleggen. Heb je een mooie herfsttuin die je goed wilt laten uitkomen op beeld? Creëer extra sfeer door het thema door te trekken in de decoratie en het kleurgebruik van je tuin. Leg bijvoorbeeld pompoenen in je tuin neer, zoom in op de gevallen bladeren in het gras of steek gezellige fakkels aan langs het tuinpad.”

2. De juiste hoek

“Iedere tuin is anders en dus is er helaas niet één methode om je tuin goed vast te leggen. Ga je foto’s maken, blijf dan vooral niet stil staan, maar fotografeer je tuin vanuit verschillende hoeken. Daarmee ontdek je wat wel en niet werkt."

3. Van hoog naar laag

“Speel met hoogte. Maak niet alleen foto’s recht vooruit, maar kijk ook eens hoe je foto verandert door deze dicht bij de grond te nemen of juist van bovenaf.”

4. Lichtinval

“Het juiste licht is erg belangrijk voor een goede foto. Een strakblauwe lucht en veel zon geven je foto direct meer leven en kleur. Houd daarentegen wel rekening met tegenlicht. Door tegen de zon in te fotograferen, kan je foto snel donker worden.”

lichtinval tuinfotografie

5. Creëer diepte

“Diepte maakt een beeld nog interessanter. Je kunt een foto bijvoorbeeld meer diepte geven door een object, zoals een tak of bloempot, op de voorgrond van de foto te plaatsen en vervolgens scherp te stellen op de achtergrond.”

6. Houd rekening met weerspiegelingen

“Weerspiegelingen kunnen een mooi effect geven aan je foto. Werk bijvoorbeeld met de reflectie van bomen in de vijver of regendruppels op je planten. Je kunt daarentegen ook de mist in gaan met weerspiegelingen, bijvoorbeeld als je zelf te zien bent in de weerspiegeling van het raam of in een glazen schuifwand. Ga dus altijd op een tactische plek staan bij het maken van je foto.”

7. Balans

“Is de linkerhelft van je foto gevuld met planten en potten en is er op de rechterhelft van je foto niets te zien, dan is je foto uit balans. Zorg dus voor een goed evenwicht in je foto, zodat het beeld niet saai wordt.”

Ben jij klaar om je tuin in te gaan met je camera?