Zelf monteren van uw terrasoverkapping

Ga je zelf aan de slag met de montage van je terrasoverkapping? Wij zetten acht handige tips op een rij om je montageklus goed voor te bereiden.

1. Geef jezelf de ruimte

Met een soepele start gaat het klussen een stuk eenvoudiger. Zorg er daarom voor dat je werkruimte vrij is van obstakels. Hangt er bijvoorbeeld nog een regenpijp, lamp of bloembak aan de muur, verwijder deze objecten dan. Maak ook het hele terras leeg, zodat niets je in de weg staat.

2. Het juiste gereedschap

Behaal de beste resultaten met de juiste gereedschappen. Huur of koop vooraf de benodigde materialen. Wij hebben alle gereedschappen op een rij gezet die je nodig hebt om professioneel te monteren.

3. Zorg voor een egale muur

Verspringt je muur wat naar voren of achteren? Maak de muur dan helemaal egaal zodat het muurprofiel van de overkapping hier tegenaan gemonteerd kan worden. Zorg ervoor dat de muur minimaal stevig genoeg is om het gewicht van de overkapping te kunnen dragen. Een overkapping wordt namelijk om de 50 centimeter bevestigd met slagpluggen welke elk een gewicht van 100 kilogram moeten kunnen dragen. De achtergrond moet dit ook kunnen dragen. De benodigde ruimte aan de muur voor de montage dient minimaal 4 cm breder dan de overkapping te zijn, minimaal 17,5 cm hoog en 7,5 cm dik.

4. Houd rekening met de afloop van het terras

Loopt je terras wat af? Het afschot van het terras mag niet te groot zijn, omdat de gehele constructie waterpas gemonteerd dient te worden. Hanteer bij een overkapping met een diepte van 2,5 en 3 meter een maximale afloop van 1cm en bij een overkapping met een diepte van 3,5 en 4 meter een maximale afloop van 1,5cm.

5. Slim plannen

Gaat je hele tuin op de schop? We raden je aan om nieuwe terrastegels pas aan te leggen nadat je de overkapping hebt geplaatst. Je kunt de nieuwe tegels dan achteraf netjes op de staanders aan laten sluiten.

Een overkapping funderen

6. Zorg voor een stevige basis

Met betonpoeren ben je zeker van een stevige basis. Heb je geen fundering bij je overkapping besteld? Zorg er dan voor dat de bestaande fundering minstens 750 kilo per staander kan dragen.

7. Voldoende mankracht

Trommel een klusmaatje op met wie je de overkapping gaat monteren. Iedere terrasoverkapping bevat namelijk verschillende zware en grote onderdelen. Om een stevige constructie neer te zetten en om veilig te werken, heb je daarom minstens vier (rechter)handen nodig.

8. De laatste stap

Het bouwpakket ligt klaar en je handen jeuken; je wilt aan de slag gaan! Voordat je begint, geven we toch graag nog één laatste tip: lees eerst de meegeleverde montagehandleiding even door. Wanneer je alle stappen rustig opvolgt, heb je een vlekkeloze start.

Tip! Bekijk ook eens de montagevideo om te zien hoe de installatie van de Gumax® overkapping in zijn werk gaat.