fundering terrasoverkapping

Wil je een terrasoverkapping laten plaatsen of ga je hier zelf mee aan de slag? Begin dan met de juiste basis in de vorm van een stevige fundering. Een terrasoverkapping weegt namelijk al snel honderden kilo’s. Dat geldt al helemaal wanneer je kiest voor een overkapping met een glazen dak. Het is daarom belangrijk dat de kracht die de overkapping op de ondergrond uitoefent, goed wordt verdeeld. Zo voorkom je dat je overkapping na verloop van tijd niet meer waterpas staat of gaat verzakken. Wij leggen de mogelijkheden voor de fundering van je overkapping uit.

Betonpoeren

Met betonpoeren zorg je voor een stevige basis van je terrasoverkapping. Een betonpoer is een betonnen blok waar de staander van de overkapping op gemonteerd kan worden. Hierbij is het belangrijk dat de betonpoer waterpas wordt geplaatst. Nadat er een gat in de grond is gemaakt, kan hiervoor een stoeptegel op de bodem worden gelegd, waarna de betonpoer op de tegel kan worden geplaatst. De staander wordt hier vervolgens op vastgezet, zodat de overkapping stevig is verankerd aan de grond. Het voordeel van betonpoeren is dat je direct verder kunt met de montage, in tegenstelling tot het storten van beton. Daarnaast zijn de graafwerkzaamheden minimaal en hebben betonpoeren een lange levensduur. Kies je voor betonpoeren, dan heb je altijd de keuze uit betonpoeren met HWA (hemelwaterafvoer) en zonder HWA. Een betonpoer met HWA kan aangesloten worden op de riolering. Bij een betonpoer zonder HWA komt de afvoer van het regenwater bovengronds uit een van de staanders. Het water kan vervolgens de tuin in stromen.

betonpoeren terrasoverkapping

Vloeibaar beton storten

Ga je je overkapping zelf plaatsen? Je kunt er dan ook voor kiezen om een gat in de grond te graven en de staanders hier in te plaatsen. Zijn de staanders goed neergezet, dan stort je er vloeibaar beton bij en laat je het geheel uitharden. Let er altijd op dat er geen beton op de staanders terecht komt. Zodra het beton is gedroogd, is het moeilijk om het beton van de staanders te verwijderen en kan de poedercoating beschadigen. Houd er tevens rekening mee dat je met deze methode de overkapping niet meer kunt verplaatsen.

Geen fundering

Is je terras al stevig genoeg, bijvoorbeeld wanneer je terras volledig is gestort met beton, dan is een fundering niet nodig. Twijfel je over de huidige fundering, laat je dan altijd goed adviseren.