buitenleven

Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent, bijna iedereen ervaart de buitenlucht als aangenaam en rustgevend. Ook vele onderzoeken wijzen uit dat de natuur een positieve invloed heeft op ons welzijn. We zetten daarom vijf redenen op een rij waarom je volop zou moeten genieten van het buitenleven!  

1. De buitenlucht maakt je gelukkiger

Buiten zijn is goed voor je. Bij zon- en fel daglicht maken we het gelukshormoon serotonine aan. Zie je een tijdje minder daglicht, bijvoorbeeld tijdens de donkere wintermaanden, dan kan dit zeker invloed hebben op je humeur. Mensen die er aanleg voor hebben, kunnen zelfs een winterdepressie krijgen. Tijdens de donkere jaargetijden is het soms moeilijker om de stap naar buiten te zetten, maar je zult merken dat de buitenlucht een positieve invloed heeft op je stemming.

2. Buiten zijn werkt stressverlagend

Natuurgeluiden hebben een gunstige invloed op ons welzijn. Dit geldt zowel voor onze lichamelijke als mentale gezondheid. Vooral op onze omgang met stress heeft de buitenlucht een positieve werking. Onderzoek wijst uit dat je hartslag, bloeddruk en spierspanning al binnen drie minuten dalen in een natuurrijke omgeving. Wil je je stress reduceren of wil je helemaal tot rust komen, zorg dan voor wat extra tijd in de buitenlucht!

3. Frisse lucht ondersteunt je lichaam

Van nature zijn we gemaakt om buiten te leven. Daglicht is dan ook essentieel voor een aantal lichamelijke processen. Natuurlijk licht voorziet ons van vitamine D, wat onze weerstand op pijl houdt en ondersteunt bij onze calciumopname. Daglicht zorgt er ook voor dat je je beter kunt concentreren. Help je lichaam dus een handje door regelmatig een frisse neus te halen, bijvoorbeeld door even lekker in je tuin te gaan zitten.

terrasoverkapping antraciet

4. Buitenlucht is gezonder

Wist je dat we gemiddeld 90% van onze dag binnen doorbrengen? Met de luchtkwaliteit in moderne huizen is het echter vaak slecht gesteld. Woningen worden dicht geïsoleerd en de ventilatie laat vaak te wensen over. Ook menselijk gebruiken, zoals koken, roken en douchen verslechteren het binnenklimaat. Zorg er daarom voor dat er genoeg frisse lucht in je huis komt en dat vervuilde lucht wordt afgevoerd. Nog beter is het natuurlijk om wat meer tijd van je dag buiten door te brengen. Daarmee haal je meer verse zuurstof naar binnen en zuiver je je lichaam.

5. De natuur verbetert je hersenfunctie

Buiten zijn is ook gezond vanwege de positieve invloed op de werking van je hersenen. Om te beginnen kan de frisse lucht je creativiteit bevorderen. Ben je op zoek naar nieuwe inspiratie? Ga naar buiten en zet je hersenen op scherp! Ook je concentratievermogen verbetert in de buitenlucht. Je zintuigen werken door een fris briesje optimaal, waardoor je je nog beter kunt focussen.

Er zijn genoeg redenen om naar buiten te gaan. Toch is het zetten van die ene stap op koude of regenachtige dagen niet altijd even gemakkelijk. Je kunt echter ook van het buitenleven genieten met het comfort van binnen! Met een terrasoverkapping geniet je maximaal van je tuin en het buitenleven, oók in de herfst en in de winter. Met glazen schuifdeuren onder je terrasoverkapping houd je tevens de wind buiten, maar heb je wel het volledige zicht op je tuin en profiteer je van meer daglicht. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een terrasoverkapping? Hier lees je meer.