terrasoverkapping

Wie: Jolanda, Peter en zoon Mees
Waar: Oirschot
Wat: Terrasoverkapping met zonwering en glazen schuifwanden & carport

Een onlangs verbouwde woning en een ruime tuin op het zuiden met veel groen; Jolanda woont samen met haar man Peter en zoon Mees in een groene omgeving waar ze iedere dag volop van genieten. Een aantal jaren geleden liet het stel een terrasoverkapping met glazen schuifwanden plaatsen en onlangs werd er ook zonwering bevestigd. Het idee? Een multifunctionele ruimte creëren waar het hele jaar door genoten kan worden van het vrije uitzicht op de tuin. Jolanda vertelt: 

" In de middag rond een uur of vier ga ik wel eens lekker op de bank liggen onder de overkapping en dan weerkaatst de laagstaande zon net in mijn ogen. Ik doe dan alleen de tweede baan dicht zodat ik geen last heb van de zon, maar nog wel van de warmte geniet.”

terrasoverkapping Jolanda

“We zitten hier regelmatig met familie of vrienden te eten. Ideaal wanneer we bijvoorbeeld gaan gourmetten; de schuifdeuren een stukje open en de lucht blijft niet in je woning hangen. Ook een gezellige paasbrunch – wanneer het nog nét te koud is om in de tuin te zitten - houden we graag onder onze overkapping.”

dineren onder de overkapping

“We hebben niet alleen een overkapping, maar ook een carport. Ideaal om droog in en uit de auto te stappen wanneer ik boodschappen ga doen.“

carport

"Ook in de winter zet ik de openslaande deuren naar de overkapping open. Zodra de zon op de overkapping staat, warmt de ruimte heerlijk op. Met de glazen schuifdeuren gesloten, wordt het in mijn huis bovendien niet koud. De overkapping heeft als tussenruimte op die manier een isolerende werking.”

terrasoverkapping

Worden er wel eens feestjes gevierd onder jullie overkapping?
“Ja, we houden wel van een feestje op zijn tijd. Eén keer per jaar pakken we uit met een groot feest en een barbecue. Dan gaat de feestverlichting aan en doen we de zonwering naar beneden. Het maakt de ruimte net wat intiemer en sfeervoller. De glazen schuifdeuren houden overigens ook veel geluid tegen, ideaal! Voor kinderfeestjes is de overkapping trouwens ook een fijne plek: zet een grote tafel neer, frietjes en limonade erbij en de kinderen hebben het naar hun zin.”

Waarom hebben jullie gekozen voor zonwering?
“Met een glazen dak en het zonlicht op je overkapping, kan het warm worden. Zonwering was daarom een logische aanvulling om de temperatuur onder de overkapping te verlagen. Maar ook andere seizoenen blijkt de zonwering heel handig. In principe werkt het voor mij als volgt: in de winter hebben we de zonwering omhoog, in de zomer naar beneden en in het voor- en najaar speel ik met de banen. Waar het uitkomt, vallen de zonnestralen naar binnen of creëer ik schaduw.”

Maken jullie alle seizoenen gebruik van jullie overkapping?
“Absoluut. Natuurlijk in de lente en zomer met de glazen schuifdeuren en de zon op je gezicht, maar ook in de herfst en winter genieten we van de knusse ruimte. We vinden het leuk om onder de overkapping te gaan zitten wanneer het regent of onweert. Het is dan een hele beleving om de regendruppels te zien en horen vallen op het glazen dak. In de winter is het bovendien handig om de planten onder de overkapping te zetten, zodat ze vorstvrij blijven.”

Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden van een tuinkamer? Bekijk de opties op de informatiepagina of bezoek ons YouTube kanaal voor handige productvideo's.