De zomer is een heerlijke periode om in de tuin te zitten. Genieten van de warme zomerdagen. Wanneer de zon fel schijnt, is het prettig om ook verkoeling te vinden in de tuin. Dit kun je natuurlijk doen door de schaduw op te zoeken. Maar hoe zorg je voor schaduw in de tuin? En hoe zorg je voor verkoeling wanneer er geen schaduw is? Wij geven handige tips om zelfs tijdens de warmste dagen heerlijk buiten te genieten.

Zonwering

Tips voor schaduw in de tuin

  • Plaats een parasol

De eenvoudigste manier om voor een schaduwplek te zorgen is door een parasol te plaatsen. Parasols zijn te koop in allerlei maten, kleuren en vormen. Ook zijn ze gemakkelijk te verplaatsen. Ideaal wanneer de zon zich door de dag heen verplaatst. 

  •  Hang een schaduwdoek op

Ook een schaduwdoek werkt heel goed om schaduw te creëren. Dit doek hang je eenvoudig op aan drie of vier punten in je tuin. Wanneer je toch liever in de zon zit, maak je het schaduwdoek eenvoudig los. 

  • Plant een boom

De meest natuurlijke manier om voor schaduw te zorgen, is door een boom te planten. Een populaire boom voor in de tuin is de dakboom. De takken van deze boom vormen een soort dak. Hierdoor zorgt deze boom voor meer dan voldoende schaduw. Eigenlijk is het dus een natuurlijke parasol! Deze oplossing is ook ideaal voor kleinere tuinen. De boom neemt namelijk weinig ruimte in beslag.

  • Zonwering

Heb je een overkapping in de tuin? Ook daaronder kan het soms warm worden. Verkoeling én schaduw realiseer je gemakkelijk door het plaatsen van zonwering. Gumax® automatische zonwering reflecteert 73% van het zichtbare licht en maar liefste 89% van de warmtestraling. Zo zit je altijd comfortabel onder jouw overkapping.

Verkoeling creëren zonder schaduw

  • De ventilator zorgt voor een fris briesje

Een ventilator koelt zelf niet, maar zorgt wel voor een verkoelend effect. Het zorgt voor een briesje waardoor de omgeving minder warm aanvoelt. Onze tip: leg één of twee flessen water in de diepvries. Zet de bevroren flessen vervolgens voor de draaiende ventilator. Hierdoor zal de ventilator koude lucht rondblazen waardoor je nog meer verkoeling krijgt.

  • Koel af door een voetbadje

Wist je dat je voeten warmteregelaars zijn van jouw lichaam? Wanneer je zorgt voor koude voeten, koelt je lichaam dus automatisch af. Neem daarna op warme dagen een heerlijk verkoelend voetenbadje.

  • Gebruik een koelsjaal

Een andere manier om lichaamswarmte kwijt te raken, is door een koelsjaal te gebruiken. De werking hiervan is simpel. De koelsjaal verkoelt het bloed dat door de aderen in je nek stroomt. Dit afgekoelde bloed stroomt vervolgens door de rest van je lichaam. Hierdoor neemt je lichaamswarmte binnen no-time af.

  • Hou siësta’s

Om minder last te hebben van de hitte, kun je ook je dagindeling aanpassen. In Spanje houden ze bijvoorbeeld siësta’s. Dit zijn middagdutjes. In de ochtend beginnen ze vroeg met werken en vervolgens houden ze een lange middagpauze of een siësta. Aan het einde van de middag wordt er weer gewerkt. Zo werk je tijdens koelere uren waardoor je minder last hebt van de hitte tijdens je werk.

Meer inspiratie? Bekijk hier ons Pinterestbord.