Een tuinfeest geven kan om zoveel redenen. Een verjaardag, een verloving, een afscheidsfeest of gewoon zomaar.  Het maakt niet uit wat je te vieren hebt, de lente en zomer is de perfecte tijd om een tuinfeest te organiseren. Samen genieten van drankjes en lekker eten tijdens de lange avonden. Wie wil dat nu niet? Maar hoe organiseer je een tuinfeest? Wat heb je nodig en waar moet je allemaal aan denken? Lees hier dé checklist voor een leuk en gezellig tuinfeest.

Tuinfeest

✓ Stel de gastenlijst samen
Het beginpunt is natuurlijk de gastenlijst. Wie wil je allemaal uitnodigen voor jouw tuinfeest? Maak een gastenlijst zodat je niemand vergeet uit te nodigen. Slim is om hierbij jouw budget in gedachten te houden. Hoe meer gasten, hoe meer kosten. Door van tevoren goed na te denken over hoeveel je wilt uitgeven, is het gemakkelijker om binnen jouw budget te blijven.

✓ Kies een geschikte dag
De volgende stap is om een geschikte dag te kiezen voor jouw tuinfeest. Schat in wanneer de meeste van je gasten kunnen. Plan je feest vooruit, zo kunnen je gasten er rekening mee houden in hun planning. Let erop dat je voor jezelf tijd vrij roostert om voorbereidingen te treffen en na afloop alles weer op te ruimen. Zo zorg je ervoor dat je optimaal kunt genieten van jouw feest.

✓ Zorg voor een plan-b bij slechter weer
Hou na aanloop naar jouw tuinfeest de weersverwachting goed in de gaten. Zijn de weersverwachtingen goed? Wat fijn! Niets is fijner dan mooi weer tijdens jouw tuinfeest. Zorg voor de zekerheid voor een heater, vuurkorven of dekentjes. In de avond kan het namelijk flink afkoelen. Zo zorg je ervoor dat je kunt doorfeesten tot in de late uurtjes.

Ook bij regen kun jij je tuinfeest gewoon door laten gaan. Zorg dat je het feest naar binnen kunt verplaatsen door bijvoorbeeld een partytent te regelen. Heb je een terrasoverkapping? Dan kan natuurlijk jouw feest doorgaan onder de overkapping.  Mocht er echt storm op komst zijn, dan is het misschien beter om je tuinfeest te verplaatsen naar een andere dag. Breng jouw gasten tijdig op de hoogte en plan op korte termijn een nieuwe datum in. Dan kunnen jullie het feest snel een keer inhalen.

✓ Maak gebruik van sfeervolle buitenverlichting
Een sfeervolle tuin is één van de belangrijkste onderdelen van een geslaagd tuinfeest. Sfeer breng je gemakkelijk aan door gebruik te maken van sfeervolle buitenverlichting. Er zijn veel soorten verlichting waar je uit kunt kiezen. Denk aan lampionnen, lantaarns, fakkels en lichtsnoeren. Tip: kijk ook eens of je op zolder nog verlichting hebt liggen, denk bijvoorbeeld aan kerstverlichting. Deze kunnen namelijk prima dienen als sierverlichting.

✓ Maak van jouw tuinfeest een themafeest
Naast sfeerverlichting kun je ook sfeer creëren door een thema te geven aan jouw tuinfeest. Vervolgens hoef je er alleen maar voor de zorgen dat jouw versiering aansluit op dat thema. Denk bij versieringen aan het ophangen van vlaggen en ballonnen. Ook feestelijk servies, tafelkleding en glazen zorgen voor de juiste aankleding.

Tuinfeest

✓ Catering
Een tuinfeest zonder lekker eten en goed drinken? Ondenkbaar. Zorg dat je voldoende hapjes en drinken in huis haalt. Koop ruim in, dan is er zeker voldoende voor iedereen. Als je overhoudt, is er deze zomer vast wel ruimte voor een extra, kleiner feestje. Zo geniet je de hele zomer lang. Bij een groot feest is het fijn om een cateringbedrijf in te schakelen. Zo heb je zelf meer tijd om te genieten van het feest.

✓ Feestmuziek
Feestmuziek is een belangrijk onderdeel van een goed tuinfeest. Schat de muziekstijl van je gasten in en speel hierop in. Wil je een dansfeest? Zorg er dan voor dat je voldoende dansnummers in jouw speellijst hebt staan. Vaak vind je op internet, bijvoorbeeld Spotify, leuke zomerse en feestelijke playlists die je eenvoudig kunt downloaden. Plezier gegarandeerd.

Heb je buren? Wees een beetje lief voor ze en zorg dat je rekening houdt met het volume van jouw muziek. Laat ze van tevoren weten dat je een tuinfeest geeft, dan vinden ze de muziek vast geen probleem. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon uitnodigen. Hoe meer mensen, hoe meer vreugde.

Meer inspiratie? Bekijk hier ons Pinterestbord.