Elke interieurklus start met het bepalen van het doel. Dat is je houvast bij het ontwerpen van jouw droomterras. Er zijn vele mogelijkheden, gebruik de veranda als verlengde van je woonkamer, eetkamer, loungeplek of bar. “Verbind sfeer met functioneel”, adviseert Colien van Duijnhoven, interieuradviseur bij Studio Coco. “Zo haal je het optimale uit jouw leefruimte.”

Interieur tips

Schets van tevoren waar je jouw terras voor wilt gebruiken. Wordt het een verlengde van de woonkamer? Een eetruimte? Een heerlijke loungeplek? Of misschien een bar? Je hebt al het startpunt van jouw interieurklus te pakken.

Iedereen wil natuurlijk het optimale uit elke leefruimte halen. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de inrichting. Voor welke inrichting je ook kiest, zorg er altijd voor dat functionaliteit verworven wordt met de uitstraling. Maak jouw interieur persoonlijk. Zo zorg je ervoor dat het totaalplaatje klopt.


Zichtlijnen vanuit binnenshuis
De volgende stap is om na te denken over de inrichting. Bedenk waar de loungebank, eettafel of andere meubels komen te staan. Hou hierbij rekening met de zichtlijnen vanuit binnenshuis. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het zicht op de tuin belemmerd wordt door de inrichting van het terras.

Lichtinval
Houd rekening met de lichtinval in de tuin. Zit je liever in de schaduw of in de zon? Met automatische zonwering kun je gemakkelijk het lichtinval onder de overkapping bepalen.

Het is slim om van tevoren de verlichtingspunten te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan vloerspots, wandverlichting, hanglampen of staande lampen. Sluit voldoende aansluitingspunten aan en voorkom dat er later allerlei losse kabels over het terras lopen.

“Pinterest word je beste vriend”
Om inspiratie op te doen kun je vele Woonmagazines doorbladeren en tv-programma’s over interieur bekijken. Tijdens het inspiratieproces is ook Pinterest een goede bron. “Pinterest word je beste vriend”, legt Colien van Duijnhoven uit. “Zoek hier vooral op verschillende zoektermen voor een breed beeld van alle mogelijkheden. Ook ontdek je zo jouw voorkeuren”

De schoonheid die de natuur biedt
De laatste jaren bracht iedereen veel tijd thuis door. Dit heeft invloed gehad op de interieurtrends.  Er is meer respect gekomen voor de schoonheid die de natuur biedt. Bloemen en planten geven een warm en rustig gevoel en zijn daarom heel fijn om te gebruiken bij iedere inrichting. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van organische vormen. Zo sluit de inrichting perfect aan bij de natuur in de tuin. Thuis genieten is ook steeds belangrijker geworden. Met een overkapping met glazen schuifwanden kun je heel het jaar door comfortabel genieten in de tuin.

 

Maak de inrichting persoonlijk
Maak een moodboard voordat je overgaat op het kopen van meubels en accessoires. Verzamel foto’s met je favoriete kleuren, stijlen en materialen. Dit is de houvast voor de inrichting. Impulsaankopen zijn voor het interieur vaak geen goed idee. Bedenk altijd waar je het voor wilt gebruiken en of het past bij de rest van de aankleding. Voorkom dat de inrichting een kermis wordt van bij elkaar geraapte spullen.

Ieders smaak is anders. “Maak je inrichting persoonlijk. Niemand wil in een showroom wonen”, benadrukt Colien. “Het kopen van nieuwe producten is niet altijd nodig. Het oude kastje van je oma kan namelijk erg mooi staan en een persoonlijke tint geven aan jouw inrichting.”

Sluit met je inrichting aan bij de seizoenen.
Met het interieur kun je eenvoudig aansluiten op de verschillende seizoenen. Dit kun je doen door te spelen met het kleurgebruik van de accessoires. Gebruik in de winter veel warme kleuren en zomers zijn juist vrolijke lichte kleuren populair.

Meer inspiratie? Bekijk ons Pinterestbord.