Een mooie tuin begint bij een goede voorbereiding. De standplaats, bodem en type planten zijn belangrijk voor jouw tuinontwerp. “Met een kleurrijke tuin creëer je de ultieme seizoensbeleving” vertelt Jeroen Soontiëns, eigenaar van Soontiëns Hoveniers & tuincentrum. “Zo is de natuur altijd dichtbij”.

Tuin tips


Voordat je mooie bloemen en planten gaat uitzoeken in een tuincentrum, is het handig om je goed voor te bereiden. Zo is het slim om rekening te houden met de standplaats van de planten. Ligt jouw tuin in het noorden, oosten, zuiden of westen? Dit heeft veel invloed op de mate van zonlicht in de tuin. Zo weet je of zon-, halfschaduw- of schaduwplanten het beste in jouw tuin groeien.

Vervolgens denk je na over het uiterlijk van de tuin. Bepaal of je veel bloemen en planten wilt of juist een rustig ogende tuin. Ook is het handig om te bedenken of je graag veel tuiniert of dat een onderhoudsvriendelijke tuin beter bij jouw wensen past. Nu kun je op zoek naar de mooiste bloemen en planten voor jouw tuin.

Maak de tuinbodem op orde
“De tuinbodem is een heel belangrijk onderdeel omdat planten hier hun voeding uit halen. Zorg daarom voor een goede uitgangspositie waarin planten zich goed kunnen ontwikkelen” adviseert Jeroen. Maak als eerste de bodem goed los, zo’n 20 tot 30cm. Zo kan het water goed de bodem doordringen en blijft het niet op het grondoppervlakte liggen. Vervolgens besteed je aandacht aan bodemverbetering. Dit doe je door compost aan te brengen en de bodem voeding te geven. Het is goed om de bodem elk voorjaar nieuwe voeding te geven. Zo heb je de optimale situatie waarin jouw planten het beste zullen groeien.


Elk seizoen een mooie tuin
Je wilt natuurlijk heel het jaar van de tuin genieten. Zorg er daarom voor dat er altijd iets te zien is. Dit doe je door rekening te houden met de verschillende bloeitijden van planten. Sommige planten bloeien in het voorjaar en anderen juist in de zomer of herfst. Er zijn ook planten die heel het jaar groen blijven.  “Haal meer plezier uit jouw tuin en kies voor planten met verschillende bloeitijden. Zo is er altijd wat te beleven”, legt Jeroen uit. De planten zullen hierdoor nooit allemaal gelijk in bloei staan waardoor je tuin er heel het jaar kleurrijk uitziet.  

Wil je jouw terrasoverkapping aankleden met mooie planten? Dan kun je het beste kiezen voor planten die tegen droogte kunnen. Deze planten zijn gemakkelijk te herkennen aan grijskleurige en/of wat dikker glanzend blad. 

Een onderhoudsvriendelijke tuin
Wanneer je van tevoren goed nadenkt over de beplanting, is het gemakkelijk om een onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen. Er zijn diverse plantsoorten die probleemloos groeien waardoor ze weinig aandacht nodig hebben. Een goed voorbewerkte bodem is hierbij wel een vereiste. Verder is het aan te raden om te zorgen voor een gesloten bladerdek, zo geef je onkruid weinig ruimte om te groeien. Ook het gebruik van grote tegels is een optie om onkruid tegen te gaan.

Zo verzorg je jouw planten
Welke verzorging een plant nodig heeft, verschilt per soort. Potplanten hebben over het algemeen veel aandacht nodig, omdat je ze zelf moet voorzien van water en voeding. De voeding spoelt snel uit de grond waardoor de plant een paar keer per seizoen voeding nodig heeft.

Tuinplanten brengen minder werk met zich mee. Deze planten hebben slecht één keer in het voorjaar voeding nodig. Wanneer je de uitgevallen bladeren in het najaar laat liggen, worden deze omgezet in natuurlijke voeding. Hierdoor is het geven van extra voeding vaak overbodig. In warme en droge periodes is het slim om de planten twee keer per week water te geven. Verder kun je de planten met rust laten en onderhouden ze zichzelf.

Meer inspiratie? Bekijk hier ons Pinterestboard.