Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor water in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan een vijver of waterornament. “Water brengt leven met zich mee en is daarom zeker aan te raden” vertelt Jeroen Soontiëns, eigenaar van Soontiëns Hoveniers & tuincentrum. “In elke tuin kun je wel iets met water maken, ongeacht de grootte van je tuin”.

Vijver

Een levende vijver
Een populaire manier om water in de tuin aan te brengen, is door het aanleggen van een vijver. Met een vijver, is er altijd wel iets te beleven. Het trekt veel soorten dieren aan, zoals: kikkers, salamanders, vogels en waterjuffers. Ook kun je er natuurlijk zelf voor kiezen om vissen in de vijver uit te zetten.

Een vijver kun je op verschillende manieren maken. Er wordt altijd aangeraden om de vijver op zijn diepste punt ten minste 70 tot 80cm diep te maken zodat de vijver vorstvrij blijft. Zo komen alle planten en vissen goed de winter door.

Om jouw vijver mooi te houden, is enige onderhoud vereist. Er kunnen namelijk algen in het water ontstaan en deze dien je zelf actief te bestrijden. Het beste is om zuurstof-planten in het water te laten groeien. Deze planten zuiveren zelf het water. Het is hierbij belangrijk om deze planten op tijd te snoeien.   

 

Een luxe waterornament
Een waterornament is een mooi vormgegeven waterpartij waar water overheen of uit stroomt. Een leuk bijkomend voordeel is dat het leven in je tuin brengt. Vogels gebruiken het water graag om in te baden of gebruiken het als drinkwater. “Een waterornament is een waardevolle toevoeging voor je tuin. Het heeft een luxe uitstraling en het kletterende water zorgt voor een heerlijk rustgevend geluid” licht Jeroen toe.

Een waterornament is geschikt voor elke tuin. De kleinste ornamenten nemen namelijk maar 1 m2 ruimte in beslag. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een groter waterornament in je tuin te plaatsen. De tuin dient wel een stroomaansluiting te hebben. Het water wordt namelijk rondgepompt door middel van een elektrische pomp. Doordat het water blijft stomen, blijft het schoon en hierdoor is er weinig onderhoud nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is de waterbak bijvullen bij warm weer. Zorg dat je de waterpeil goed houdt en vul regelmatig het verdampte water bij.

Maak slim gebruik van regenwater
Een creatieve manier om water in de tuin te creëren, is door slim gebruik te maken van regenwater. Dit kun je doen door een wadi aan te leggen. Een wadi is een tijdelijke opslag voor hemelwater. Zo kan het water vervolgens rustig de grond intrekken. Met deze methode maak je het regenwater zichtbaar, waardoor je precies ziet hoeveel regenwater er gevallen is. Je krijgt het water voor niets, dus eigenlijk is het zonde om hier geen gebruik van te maken.

Meer inspiratie? Bekijk hier ons Pinterestboard.