Buitenverlichting is functioneel én zorgt voor veel sfeer. Goede verlichting is daarom een belangrijk onderdeel van je tuin.  “Maak gebruik van onopvallende verlichting” adviseert Jeroen Soontiëns, eigenaar van Soontiëns Hoveniers & tuincentrum. “Sfeerverlichting is het mooiste wanneer je niet ziet waar het vandaan komt.”

Tuinverlichting

Maak een lichtplan
Voordat je buitenverlichting aanschaft, is het handig om een lichtplan te maken. In dit plan leg je o.a. vast waar je tuinverlichting wilt plaatsen. Zo weet je meteen hoeveel en waar je stroompunten nodig hebt.

Vervolgens denk je na over het doel van de verlichting. Je hebt namelijk de keuze uit functionele en/of sfeervolle verlichting. Als laatste bepaal je het type verlichting en kun je de armaturen uitkiezen.

 

Sfeerverlichting voor in de tuin
Verlichting die sfeer biedt, is bijna onmisbaar in elke tuin. Je hebt de keuze uit verschillende type verlichting. Zo kun je gebruik maken van padverlichting om het pad in je tuin uit te lichten. Ook zorgen grondspots, die een mooie struik of boom verlichten, voor een sfeervolle tuin. “De kunst is om de juiste hoeveelheid licht aan te brengen. Zo creëer je een sfeervolle tuin en wordt het geen kermis van verschillende lampen”, vertelt Jeroen.

Sluit je zelf sfeerverlichting aan? Dan wordt aangeraden om een zwakstroomsysteem te gebruiken. Voor deze aansluiting heb je geen kennis of kunde van elektrische installaties nodig. Je sluit je verlichting gemakkelijk aan in het stopcontact. Vervolgens bouw je deze uit met allerlei soorten verlichting via verlengkabels. Ook kun je gemakkelijk een dimmer of afstandsbediening installeren.

Zorg ook voor functionele tuinverlichting
Functionele verlichting is erg belangrijk in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan lampen bij de deur, garage of opstapjes. Ook kan het handig zijn om goede verlichting onder je terrasoverkapping te hebben. Zo kun je tot laat in de avond nog heerlijk buiten genieten.

Wandverlichting is een voorbeeld van functionele verlichting. Deze verlichting wordt aangesloten op een 230volt netwerk. Voor de veiligheid wordt aangeraden om de verlichting op een professionele manier aan te laten sluiten door een vakbekwame installateur. Op deze manier kunnen de elektriciteitskabels mooi weggewerkt worden zodat ze niet in het zicht hangen.

Meer inspiratie? Bekijk hier ons Pinterestboard.