Maak de lekkerste gerechten met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin. Begin dit voorjaar met een moestuin. Dit is duurzaam, gezond en ook nog eens erg leuk. Start met een goede voorbereiding en leg vervolgens de moestuin aan. Met goed onderhoud geniet je al snel van heerlijke producten uit eigen tuin. 

Tomaten moestuin

Zorg voor een goede voorbereiding
Kies als eerste een geschikte plek in de tuin voor het aanleggen van de moestuin. Zorg voor een locatie met veel zon, denk aan ongeveer 6 tot 8 zonuren per dag. Houd daarnaast rekening met de verschillende windrichtingen. Laat de moestuin aan de zuidkant open en sluit de noord- en noordoostkant af met beschutting. Zo krijgen de gewassen voldoende zon en toevoer van warme lucht. 

Kies vervolgens de moestuingroenten, fruit en/of kruiden die je in de moestuin wilt verbouwen. Start met producten die je gemakkelijk kunt onderhouden. Denk hierbij aan courgette, basilicum, sla of tomaten.

Zijn de buitentemperaturen nog aan de lage kant? Zaai dan de gewassen binnen voor. Een terrasoverkapping is hiervoor dé ideale plek voor. De overkapping zorgt voor bescherming tegen weersinvloeden van buitenaf én er is voldoende ruimte voor al je gewassen. Als de gewassen ontkiemt en gegroeid zijn, plant je ze in de moestuin.

Benodigdheden voor je eigen moestuin:

  • Geschikte plek
  • Tuinhandschoenen
  • Compost of natuurlijke meststof
  • Zaden: groente, fruit en/of kruiden
  • Tuingereedschap
  • Gieter of tuinslang
  • Plantenschepje
  • Schoffel
  • Spade

Leg de moestuin aan
Nu alle voorbereidingen zijn getroffen, leg je de moestuin aan. Verwijder al het onkruid en maak de grond los. Stenen kunnen de groei van wortels en wortelgroenten belemmeren, zorg er dus voor dat je alle stenen weghaalt. Verbeter vervolgens de grond met compost of natuurlijke meststof. Zaai tot slot de gekozen moestuingroeten, fruit en/of kruiden.

Gewassen verschillen van elkaar met betrekking tot het gewenste aantal zonuren en de benodigde hoeveelheid water. Geef elk gewas voldoende aandacht en laat ieder gewas groeien bij de meest optimale omstandigheden.

Onderhoud de moestuin 
Steek voldoende tijd in de onderhoud van de moestuin. Zo krijg je de mooiste oogst. Verwijder regelmatig, en het liefste elke dag, het onkruid. Minder onkruid betekent een betere gezondheid van de gewassen. Geef je gewassen voldoende water en met regelmaat voeding. Voorkom daarnaast ongedierte met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Zo zorg je voor een gezonde omgeving waarin de gewassen optimaal groeien.

Tot slot: geniet van de verse groenten, fruit en/of kruiden uit eigen tuin. Deze producten maken ieder recept nog lekkerder. Wil je iedereen laten genieten van de mooie oogst? Organiseer dan een etentje voor al je vrienden en familie.

Meer inspiratie? Bekijk ons Pinterestbord ‘moestuin’.