De temperatuur stijgt en de planten beginnen met groeien. De tuin komt na de koude wintermaanden tot leven. Ga nu al aan de slag in eigen tuin. Start met het verticuteren van het gras, leg een composthoop aan en maak de tuinmeubels schoon. Zo geniet je in de lente direct van het heerlijke weer in eigen tuin. 

Tuinieren

Neem je gazon onder handen
Na de wintermaanden is het gazon nodig toe aan een onderhoudsbeurt. Zit er mos en plantaardig afval in de grasmat? Start dan met verticuteren. Dit kan met een verticuteer hark of, voor grotere gazons, een verticuteermachine. Door het verticuteren wordt mos en plantaardig afval verwijderd. Hierdoor bereiken lucht en water de bodem. Dit is belangrijk omdat de graswortels dan weer gaan groeien en ademen. Strooi vervolgens gazonmest en je gazon is weer klaar voor de lente. Houd je gazon goed bij en maai het gras regelmatig. Gras groeit namelijk al vanaf een bodemtemperatuur tussen de 5°C en de 8°C. 

Heb je kunstgras? Spoel dan eventuele aanslag weg met een hoge drukspuit. Let wel op dat het zand dat op het kunstgras ligt, netjes verdeeld blijft. Het gras ziet er weer als nieuw uit!

Leg een composthoop aan
In de tuin ontstaat heel wat organisch afvalmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan bladbladeren en fijne takjes. Deze kun je natuurlijk opruimen in de groene container. Kies in plaats daarvan voor een duurzame én milieuvriendelijke oplossing en leg een composthoop aan. Creëer de composthoop op een plek met losse grond waar deze enkele uren per dag zon krijgt. Plaats een bak van ongeveer 1 meter hoog, breed én diep en zorg voor beluchtingsgaten onderin. Zo kan het water eruit lopen en krijgt de compost frisse lucht. Tip: gebruik de compost ook voor het verbeteren van de grond. Goed voor het milieu én de portemonnee.

Knap de tuinklusjes op
Start met het opknappen van alle tuinklusjes. Begin hier zo vroeg mogelijk mee. Zo geniet je tijdens mooi weer heerlijk comfortabel in eigen tuin.

  • Maak alle tuinmeubelen schoon
  • Reinig de terrasoverkapping. Bekijk de blog ‘je aluminium overkapping schoonmaken in 4 stappen’ voor handige tips.
  • Controleer of alle potplanten voldoende groeiruimte hebben. Verpot ze zo nodig.
  • Snoei de vaste planten en siergrassen terug. Knip oud blad weg zodat de planten weer groeiruimte hebben.
  • Haal al het onkruid weg
  • Geef organische mest aan alle buitenplanten én plantenvoeding aan alle planten binnenshuis

 

Meer inspiratie? Bekijk ons Pinterestbord ‘tuinieren’.