In de winter is het echt genieten in de tuin. Met de juiste planten heb je ook tijdens de koude maanden een prachtige kleurrijke tuin. Maak het tegelijkertijd een diervriendelijke omgeving. Zo zorg je ervoor dat zowel de dieren als jezelf optimaal genieten in de wintertuin.   

Egel in de tuin

Zorg voor een diervriendelijke wintertuin
Bij koudere temperaturen zijn we op zoek naar warmte. Dieren doen dit ook. Help de dieren een handje en zorg voor een diervriendelijke tuin. Hoe? Laat bladeren liggen en zorg voor wat rommelige hoekjes in de tuin. Deze plekken zijn een paradijs voor onder andere egels en padden. Je kunt ook je eigen egelhuisje bouwen of kopen waarin ze kunnen overwinteren. Laat gevallen vruchten van fruitbomen en struiken in de tuin liggen. Deze vruchten dienen namelijk als maaltijd voor diverse diersoorten. Laat dus vooral het tuinafval liggen. De natuur is je dankbaar. 

Vogels zorgen voor vrolijkheid in de wintertuin. Hang daarom vogelvoer op in je tuin. Vogels vliegen elke dag een vaste route op zoek naar voedsel. Zodra je vogelvoer in de tuin plaats, wordt jouw tuin toegevoegd aan deze vaste route. Zo zie je dus elke dag dezelfde vogeltjes in de tuin.

Winterse kleuren in de tuin
Met de juiste planten en bloemen is je tuin in de winter adembenemend mooi. Het is simpel een kwestie van de juiste planten en bloemen in de tuin zetten. Rood, roze, geel, het kan allemaal. Ook in de wintermaanden. Wanneer andere planten hun winterslaap houden, bloeit bijvoorbeeld de Helleborus prachtig. Ook de Winterjasmijn en planten met opvallende bessen zorgen voor een mooie kleurrijke wintertuin. Vul de tuin aan met planten en struiken die het hele jaar mooi groen blijven. Hier heb je zowel in de winter als in de zomer veel plezier van.

 Een knusse loungeplek
Genieten van je mooie kleurrijke wintertuin doe je natuurlijk vanuit een heerlijke loungeplek. Dit kan binnen vanuit de kamerraam zijn, maar buiten zitten is veel leuker. Met een overkapping met glazen schuifwanden geniet je optimaal van je wintertuin. Behaaglijk warm binnen en toch in de natuur. Op zoek naar inspiratie voor een warm en sfeervol interieur voor je overkapping? Lees dan de handige interieurtips van Colien van Duijnhoven, interieuradviseur.

Kom tot rust in je eigen winterse spa
Een eigen spa in je tuin is pas echt genieten. Kies bijvoorbeeld voor je eigen sauna. Heerlijk opwarmen tijdens de koude buitentemperaturen. Laat je lichaamstemperatuur na afloop dalen in de buitenlucht. Erg goed voor je gezondheid én de manier om volledig tot rust te komen.

Ook een jacuzzi is heerlijk in de winter. Verwarm het water tot een temperatuur rond de 38 á 40 graden. Zo blijf je lekker warm in de koude buitentemperaturen. Leg een warme badjas klaar en geniet van een warm drankje onder de overkapping na afloop. Heb je geen ruimte voor een eigen thuisspa? Breng dan buitenshuis een bezoekje aan de spa.  

Meer inspiratie? Bekijk ons Pinterestbord ‘Winterse tuin’.