Een terrasoverkapping zorgt voor extra ruimte. Extra ruimte om lekker lang buiten te zitten. Maar hoe hoog mag een overkapping in de tuin zijn? Er zijn verschillende regels als het gaat om het plaatsen van een overkapping. Maar als je die weet, is het heel makkelijk om de hoogte te bepalen. Wij helpen je daar graag een handje bij met de informatie in dit artikel.

Wel of geen vergunning voor een overkapping?

Als we het hebben over de maximale hoogte van een overkapping, is het belangrijk om te weten of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een overkapping. In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig, als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je plaatst de overkapping op het erf achter de lijn die de woning doorkruist op 1 meter achter de voorkant van je woning (zie afbeelding)
  • Je gebruikt de overkapping puur als extra ruimte, dus als onderdeel van de hoofdwoning.
  • De overkapping blijft binnen het toegestane bebouwingspercentage.

 

Hoogte terrasoverkapping
Achtererfgebied tuin

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Lees meer over de regels en het bebouwingspercentage in het artikel: 'zo zit dat’ en de brochure ‘Vergunningsvrij bouwen (PDF)’ van de overheid.

De maximale hoogte van een overkapping

Wat is dan de maximale hoogte van een overkapping, zonder een vergunning? We gaan bij het beantwoorden van deze vraag even uit van de meest logische plaatsing van een terrasoverkapping: aan de vaste gevel. Plaats je de overkapping binnen 4 meter van je achtergevel (loodrecht uit het hoofdgebouw gemeten)? Dan mag de overkapping niet hoger zijn dan 30 centimeter boven de vloer van de eerste woonlaag. Heb je maar één woonlaag en plaats je de overkapping binnen de 4 meter? Dan is de hoogte van je woning de maximale hoogte van de overkapping.

Plaats je de overkapping in de achtertuin buiten de 4 meter van je achtergevel? Dan mag de overkapping 3 meter hoog zijn. Ga je hoger bouwen, dan gelden specifieke eisen met betrekking tot de dakvorm en bouwhoogte in relatie tot het wegnemen van zonlicht van naburige percelen.      

De bovenstaande regels kunnen variëren op basis van de gemeente waar je woont, dus het is belangrijk om bij jouw gemeente te informeren welke regels gelden.

In de onderstaande video krijg je een goede indruk van de afmetingen van de overkapping:

Advies voor de beste hoogte van de overkapping

Nu weet je hoe hoog een overkapping mag zijn, maar wat is de beste hoogte voor de overkapping? Als specialist in overkappingen weten wij daar bij Tuinmaximaal zeker een antwoord op. Wij adviseren om een hoogte van de onderkant van de goot aan te houden van 2.10m, 2.15m, 2.20m, 2.25m, 2.30m of 2.35m, afhankelijk van plaatsing en de hoogte van de eerste woonlaag. Deze afmetingen zorgen ervoor dat de betonpoeren goed in te graven zijn. Die zorgen voor een extra stevige fundering. En als je kiest voor glazen schuifwanden bij de overkapping, dan passen deze er perfect onder.

Betonpoeren fundering terrasoverkapping

Gebruik de handige meettool om de juiste afmetingen te bepalen, waaronder de hoogte van de overkapping.

Lees meer over de afmetingen van de terrasoverkappingen of neem contact op voor een advies voor de hoogte van jouw overkapping. We helpen je graag verder.

Laat je inspireren en bekijk de pagina met de verschillende soorten terrasoverkappingen.