Het is een heerlijke middag of avond en je geniet onder je overkapping van de rust of van de gezelligheid met familie of vrienden. Maar je hebt nog meer gasten onder je overkapping: vliegen. Ze zoemen bij je oren en gaan op je eten of in je drinken zitten. Waardoor komen er veel vliegen onder de overkapping? En wat te doen tegen vliegen onder de overkapping? In dit artikel vertellen we je hier alles over.

Glazen schuifwanden vliegen

Waardoor krijg je vliegen onder de overkapping?

Er zijn verschillende oorzaken waarom vliegen onder de overkapping kunnen komen:

 1. Openingen: een terrasoverkapping is een buitenruimte en als vliegen de kans zien, komen ze makkelijk onder deze overkapping. Hoe meer open ruimtes, gaten of kieren, hoe meer kansen voor de vliegen!
 2. Voedselresten: als er voedselresten of vuilnis onder of in de buurt van de overkapping ligt, kan de geur alleen al een grote aantrekkingskracht hebben op vliegen.   
 3. Stilstaand water: vliegjes houden van water en leggen daar zelfs eitjes in. Als er dus plassen stilstaand water in of rond de overkapping liggen, zien ze dat als een uitnodiging en kunnen ze zich daar mogelijk in voortplanten.
 4. Vochtig, warm weer: je zult merken dat je het ene seizoen meer last hebt van vliegen onder de overkapping dan het andere seizoen. In warme en vochtige omstandigheden gedijen ze goed daarom zie je dan mogelijk extra veel vliegen onder de overkapping.

Wat kun je doen tegen vliegen onder de overkapping?

Nu weet je de oorzaken van vliegen onder de overkapping, maar wat kun je eraan doen? Is er iets tegen vliegen onder de overkapping? We zetten eerst een aantal praktische tips op een rij. Daarna gaan we verder in op een aantal handige uitbreidingen van de overkapping die ervoor zorgen dat de vliegen wegblijven.

Als je last hebt van vliegen onder de overkapping, kun je het volgende doen:

 • Gebruik een vliegenmepper.
 • Installeer vliegenstrips of vliegenlinten.
 • Plaats vliegenlampen of elektrische vliegenvangers.
 • Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen zoals producten met geuren zoals citroen, kruidnagel, pepermuntolie of lavendel.
 • Houd het schoon en voorkom voedselresten of vuilnis onder de overkapping.
 • Dek voedsel af als je buiten eet onder je overkapping.
 • Zorg voor goede ventilatie onder de overkapping.
 • Last van een erge plaag? Schakel dan een professional in om te helpen.

Voorkom vliegen onder je overkapping met deze uitbreidingen

De bovenstaande tips zijn praktische tips die je kunt toepassen. Maar het liefst wil je de vliegen weren onder de overkapping. Gelukkig zijn daar hele goede oplossingen voor. Zo zijn er verschillende uitbreidingen beschikbaar voor de terrasoverkappingen die zorgen voor extra bescherming.

Glazen spie of spie op schutting

Voor het afsluiten van de zijkanten van de terrasoverkapping plaats je een glazen spie of een spie op schutting. Dit zorgt voor een goede bescherming tegen regen, wind én vliegen onder de overkapping.

Glazen schuifwanden

Glazen schuifwanden zijn ideaal voor het geheel of gedeeltelijk afsluiten van je overkapping, zodat vliegen nog minder de kans krijgen. Je sluit je overkapping af, terwijl je het vrije uitzicht op je tuin behoudt. Voor een extra goede afsluiting monteer je glazen schuifwanden met tochtstrips.

Gumax® Shading Panels

Gumax® Shading Panels zijn sfeervolle, verschuifbare panelen die zorgen voor schaduw, beschutting en privacy. Beschutting voor de weersinvloeden, maar ook voor vliegen onder de overkapping.   

Zonwering

Hoe warmer en broeieriger het onder de overkapping is, hoe fijner de vliegen het vinden. De juiste zonwering onder de overkapping zorgt ervoor dat het minder warm is onder de overkapping.

Met behulp van de bovenstaande tips weet jij wat je te doen staat als je last hebt van vliegen onder de overkapping. En pas ze ook toe als je last hebt van andere insecten onder de overkapping.