Je wilt een terrasoverkapping plaatsen en op warme en minder warme dagen lekker buiten genieten. Maar hoe zit het met de vergunning voor een terrasoverkapping? Heb je die nodig? In veel gevallen is vergunningsvrij bouwen mogelijk, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden.  Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de regels voor een overkapping. In dit artikel lees je daarom meer over de voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen in Nederland.

Heb je een vergunning nodig voor een overkapping?

Een terrasoverkapping is een verlengstuk van je woning en beslaat een deel van je tuin. Dat is de reden waarom veel mensen zich afvragen of een vergunning nodig is voor het plaatsen van een veranda. In de meeste gevallen heb je in Nederland geen vergunning nodig voor een veranda. Hiervoor moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

Overkapping vergunningsvrij bouwen: de voorwaarden

In vrijwel alle gevallen is een overkapping plaatsen vergunningsvrij als deze onder andere voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De terrasoverkapping plaatst u in het achtererfgebied op 1 meter achter de voorkant van de hoofdwoning.
  • De terrasoverkapping dient puur als extra ruimte, apart van de hoofdwoning. (Dus niet zoals een aangebouwde garage bijvoorbeeld) 
  • De terrasoverkapping blijft binnen het toegestane bebouwingspercentage van het bebouwingsgebied.


Download de overheidsbrochure ‘Vergunningsvrij bouwen’ (PDF) voor uitleg over de voorwaarden, inclusief tabel en rekenvoorbeeld.

Het achtererfgebied en bebouwingsgebied

Als je zonder vergunning een terrasoverkapping wil plaatsen, moet je rekening houden met het achtererfgebied en het bebouwingsgebied. Maar wat houden deze begrippen in? Het achtererfgebied is het erf achter de lijn die de woning doorkruist op 1 meter achter de voorkant. Van daaruit loopt deze evenwijdig met het aangrenzend openbaar toegankelijk gebied. Het bebouwingsgebied bestaat uit het achtererfgebied en de grond onder de aan de woning toegevoegde aan- en uitbouwen. De onderstaande afbeelding illustreert het achtererfgebied en de maximale oppervlakte van de bijgebouwen.

Achtererfgebied & bebouwingsgebied

Wat is de maximale hoogte van de overkapping zonder vergunning?

De maximale hoogte voor een overkapping zonder vergunning is afhankelijk van de plaatsing. Plaats je de overkapping binnen 4 meter van je achtergevel (loodrecht uit het hoofdgebouw gemeten) en heb je meerdere woonlagen? Dan mag de tuinkamer niet hoger dan 30 centimeter boven de hoogte van de vloer van de eerste bouwlaag worden gebouwd. Heb je maar één bouwlaag en plaats je de overkapping binnen een afstand van 4 meter? Dan is de hoogte van het hoofdgebouw de maximale hoogte van de overkapping. Zonder vergunning mag de overkapping nooit hoger zijn dan 5 meter. 

De terrasoverkapping inmeten

Tuinmaximaal helpt je met het inmeten van de terrasoverkapping aan de hand van een video met instructies. Zo bepaal je eenvoudig de gewenste afmetingen van je overkapping. Houd daarbij rekening met vier afmetingen: de beschikbare diepte in je tuin, de beschikbare breedte in je tuin en aan huis, de gewenste doorloophoogte en de mogelijke hoogte. En houd natuurlijk rekening met de voorwaarden voor het vergunningsvrij bouwen van terrasoverkappingen zoals hierboven aangegeven.

Meer informatie over vergunningsvrij bouwen

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van de informatie in dit artikel nog vragen hebt over de mogelijkheden voor een tuinkamer in je achtertuin en de regels voor vergunningsvrij bouwen. Wat betreft het plaatsen van de tuinkamer zonder vergunning, hebben we de informatie voor je verzameld in het informatieblad ‘Vergunningsvrij bouwen’ (PDF). Als je twijfelt, kan je het altijd navragen bij je gemeente of de door de gemeente aangeboden online vergunningcheck doen.

Hulp nodig bij de keuze voor een terrasoverkapping?

In vrijwel alle gevallen is het plaatsen van een terrasoverkapping zonder vergunning dus mogelijk. Als specialist in terrasoverkappingen helpt Tuinmaximaal je graag bij de keuze voor de juiste serre. Wij leveren iedere overkapping met een superior coating, die zijn kleur en glans onder alle omstandigheden behoudt met de laagste prijs garantie. Onze klantenservice is 365 dagen per jaar bereikbaar en helpt u graag met de keuze voor uw terrasoverkapping.

Wist je dat…