Planten zorgen voor meer sfeer, schaduw en verkoeling onder een overkapping. Deze groene sfeermakers leveren bovendien een positieve bijdrage aan de luchtkwaliteit. Dat effect is nog groter als je de overkapping afsluit met glazen schuifwanden en tochtstrips. En hoe fijn is de geur van verse planten? Genoeg redenen voor een aantal mooie planten onder je overkapping. Maar, wat zijn de beste planten voor onder een overkapping? En waar moet je op letten als het gaat om het klimaat en onderhoud van de planten onder de overkapping

Planten onder de overkapping

Het klimaat onder de overkapping

Het klimaat is een hele belangrijke factor voor het selecteren van de beste planten voor onder je overkapping. Het klimaat onder je veranda is afhankelijk van seizoen, locatie, hoeveelheid schaduw en beschutting tegen wind en neerslag. Bepaal voor het kopen van planten goed hoeveel zonlicht je overkapping gedurende de dag ontvangt. Voor schaduwrijke gedeelten kies je voor schaduwplanten. Voor zonnige plekken onder de terrasoverkapping kies je voor planten die van de volle zon houden.

Welke planten onder een overkapping?

 1. Klimplanten (bijv. jasmijn, blauwe regen, kamperfoelie): laat ze omhoog groeien langs de zijwanden van de overkapping. En zorg zo voor een mooie, groene afscheiding.
 2. Siergrassen (bijv. sierlijke zegge, lampenpoetsgras, prachtriet): voegen een mooie textuur toe aan de ruimte.
 3. Varens (bijv. koningsvaren): schaduwplanten die goed gedijen onder een serre waar weinig direct zonlicht komt.
 4. Hosta’s: planten met gevarieerde bladeren die goed groeien op schaduwrijke of halfschaduwrijke plekken.
 5. Heesters (bijv. hortensia, rododendron, azalea’s): schaduwminnende heesters met hele kleurrijke bloemen.
 6. Kruiden en eetbare planten (bijv. basilicum, munt, tijm, oregano): creëer een kruidentuintje onder je veranda.
 7. Vetplanten (bijv. cactus, aloë vera, creassula): voor deze planten is het belangrijk dat je overkapping voldoende licht krijgt.  
 8. Olijfbomen: olijfbomen gedijen goed onder de terrasoverkapping. Daar krijgen ze genoeg licht, en staan ze beschut tegen weersinvloeden.
Olijfboom onder de overkapping

Planten onder de overkapping: schaduw & beschutting

Sommige planten houden dus van schaduw, en je wilt de planten beschermen tegen de invloeden van weer en wind. Maar, hoe zorg je ervoor dat planten onder je overkapping voldoende schaduw en beschutting krijgen? We zetten een aantal mogelijkheden op een rij:

 • Klimplanten: klimplanten zorgen op een natuurlijke manier voor meer schaduw onder de serre.
 • Grote planten: plaats grote potten met grote planten onder de overkapping voor extra schaduw.
 • Struiken: als er voldoende ruimte is, zou je grote struiken in de buurt van de overkapping kunnen planten. 
 • Zonwering: zonwering zorgt voor meer schaduw en voor een aangename temperatuur op warme dagen. Met onze automatische zonwering creëer je schaduw op de gewenste plekken, want deze is bedienbaar per baan.
 • Schuifwanden: sluit de tuinkamer geheel of gedeeltelijk af met behulp van glazen schuifwanden, eventueel in combinatie met tochtstrips. Op die manier kunnen de planten ook goed de winter doorstaan. Kies voor glazen schuifwanden met een isolerende werking of Gumax® Shading Panels die, naast beschutting, zorgen voor schaduw op de gewenste plekken.

Er is dus genoeg keuze als het gaat om planten onder je overkapping en buiten je overkapping. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden voor het creëren van extra schaduw en beschutting. Zo kun je het hele jaar door extra genieten in je serre!


Meer informatie? Bekijk de terrasoverkappingen pagina.