Veelgestelde vragen Gumax® automatische zonwering

Keuze Gumax® zonwering

Vanwege de eigenschappen van het Gumax® zonweringsdoek is deze niet verkrijgbaar in andere kleuren.

Het doek is gemaakt van kunststof draden (polyethyleentereftalaat, beter bekend als PET) waardoorheen reflecterende aluminium draden zijn gewoven. De reflecterende aluminium draden zitten voornamelijk aan de bovenkant verwerkt voor een betere weerkaatsing van licht en warmtestraling.

Afhankelijk van de situatie heeft de Gumax® zonwering minder dan 55dB (A) geluidsopbrengst.

Nee, er zal altijd wat speling in het systeem zitten en iedere motor wordt apart aangestuurd waardoor niet alle banen altijd exact gelijk zullen lopen. Dit verschil is echter minimaal.

Het zonweringsdoek is ontworpen om meer licht en warmtestraling dan reguliere zonweringsdoeken te weerkaatsen. Wat de gevoelstemperatuur zal zijn is afhankelijk van allerlei omgevingsfactoren zoals of een overkapping afgesloten is, de grootte van de overkapping, de hoek van lichtinval etc. Het effect is daarom niet concreet te benoemen. Bekijk meer uitleg en een indicatie van het effect op deze pagina.

De Gumax® zonwering zorgt voor 89% reflectie van de direct ingestraalde zonne-energie en 73% van het ingestraalde zichtbaar zonlicht.

Een motor van Gumax® zonwering verbruikt bij continue in en uit sturen maximaal 62 watt per uur. Een overkapping met 5 stroken Gumax® zonwering met 5 motoren verbruiken dus 62*5=310 watt per uur. Dit is bij continue draaien van de motoren, wat in de praktijk niet zal voorkomen.

De Gumax® zonwering zorgt voor 89% reflectie van de direct ingestraalde zonne-energie en 73% van het ingestraalde zichtbaar zonlicht. Hoeveel temperatuurverschil dit oplevert is grotendeels situatie-afhankelijk.

Nee, dit doet Tuinmaximaal niet. Indien u de juiste maten heeft kunnen wij u hierin adviseren.

Het systeem is te verkrijgen in de standaard Gumax® kleuren RAL9001 en RAL7016. Het zonweringsdoek is vanwege het reflecterende karakter enkel in een lichtgrijze tint te verkrijgen.

Bezorging zonwering

Dit is de standaard levertijd zoals gehanteerd door Tuinmaximaal.

Montage zonwering

Om de Gumax automatic sun shading te koppelen aan uw smart home system, dienen deze beiden op dezelfde frequentie te functioneren. Daarnaast is een overeenkomend protocol benodigd. Het protocol van de Gumax automatic sun shading is closed source en daarom niet te koppelen aan een smart home system

Ja, mits de zonwering in de breedte en diepte past in dit systeem, bekijk hiervoor deze pagina met technische informatie. Tuinmaximaal monteert Gumax® zonwering enkel in Gumax® overkappingen die wij zelf hebben geplaatst.

Tuinmaximaal zal enkel zonwering monteren onder uw Gumax® overkapping indien deze ook door Tuinmaximaal is geplaatst. Indien uw Gumax® overkapping niet door Tuinmaximaal is gemonteerd, kunt u de Gumax® zonwering alsnog eenvoudig monteren met de meegeleverde montagehandleiding.

Dit verandert hier niets aan. Deze kan naast de zonwering nog steeds eenzelfde belasting aan.

 • We adviseren de dakplaten aan de onderkant goed schoon te maken aangezien deze naderhand moeilijker bereikbaar zullen zijn.
 • Zet eventueel aanwezige Gumax® LED verlichting en terrasverwarmers uit door de stroom er af te halen.
 • Zorg er voor dat er één geaard stroompunt aanwezig is voor de stekker van de zonwering. Er is maar één geaard stroompunt nodig voor de zonwering onder de gehele overkapping (tot 16 stroken).

Standaard wordt een Gumax® overkapping altijd onder een hoek van 8 graden gemonteerd, maar Gumax® zonwering kan onder een hoek van 0 tot en met 11 graden gemonteerd worden. Zo is ook een plat dak geen probleem omdat de zonwering wordt aangedreven met een getande riem.

Nee, de montage zal op dezelfde manier verlopen. Doordat er extra verstevigingskokers in de Gumax® overkapping zitten, kan het vastschroeven van de geleidingsrailsbevestiging echter wat meer kracht vereisen.

De zijde welke het meest reflecteert zal aan de bovenkant komen. Welke zijde dit is en hoe u deze kunt herkennen wordt duidelijk omschreven in de montagehandleiding.

Dit is mogelijk, maar wij adviseren om de motor en doekbehuizing altijd aan de muurkant van de overkapping te bevestigen. Dit ziet er netter uit en is makkelijker te monteren. De monteurs van Tuinmaximaal zullen Gumax® zonwering en de doekbehuizing altijd aan de muurkant (hoogste kant overkapping) bevestigen. Mocht u besluiten om het systeem om te draaien, houd er dan rekening mee dat de montagehandleiding altijd uit zal gaan van montage van de motor aan de muurkant (hoogste kant overkapping). Gumax® geeft overigens geen garantie op het systeem wanneer deze niet volgens de montagehandleiding gemonteerd is.

Het kan zijn dat niet alle motoren het signaal van de afstandsbediening hebben ontvangen. Probeer het nogmaals. Het kan ook zo zijn dat de afstandsbediening bijna leeg is, laad deze op.

De slimme motor zorgt er voor dat het systeem circa 5 millimeter aan de voorkant en achterkant stopt zodat de transporter niet tegen de profielen aan loopt. Er zit wat speling in deze 5 millimeter.

Nee, in principe niet. Mocht de zonwering onverhoopt toch na lange tijd niet meer reageren op de afstandsbediening, er van uitgaande dat deze opgeladen is, dient u de afstandsbediening opnieuw te koppelen met de motor door de stappen uit de handleiding te volgen.

Het doek dient dusdanig strak gespannen te worden dat er geen plooien in het doek zichtbaar zijn. Dit wordt ook omschreven in de montagehandleiding. Het doek dient enkel met de hand gespannen te worden; hier is niet veel kracht voor vereist. Een té strak gespannen doek komt niet ten goede aan de levensduur van het product.

Nee, dit is niet mogelijk. Een afstandsbediening wordt met een unieke code per strook zonwering gekoppeld.

Het maximaal aantal individueel bedienbare stroken is 16.

Dit kan gebeuren wanneer het doek voorheen niet goed gespannen is. In dit geval dient het doek opnieuw gespannen te worden. U kunt dit doen door de doekbehuizing te verwijderen en met de doekspaninngsclips het doek opnieuw te spannen, zie hiervoor de montagehandleiding.

Dit is de antenne van de motor, deze dient u te laten zitten en mag niet verwijderd worden!

Probeer de zonwering nogmaals uit te sturen, wanneer dit niet helpt laad de afstandsbediening op en probeer het nogmaals.

Ja. De Gumax® zonwering is door een doe-het-zelver gemakkelijk te monteren met behulp van de installatie-handleiding en instructievideo.

Gumax® terrasoverkapping, schroefboormachine, ladder/trap, meegeleverde installatiehulpmiddelen, meetlint/rolmaat, Gumax® zonwering

Afhankelijk van de situatie ongeveer 40 minuten installatietijd per strook.

Nee. De zonwering kan aan de linkerzijde of rechterzijde van uw overkapping worden aangesloten.

De zonwering is onder elke standaard, niet ingekorte, Gumax® terrasoverkapping te monteren. Hiernaast past de Gumax® zonwering in een vak met de afmetingen:

 • 1. Hoogte (Onder dakplaten): Minimaal 88mm
 • 2. Breedte (Tussen de liggers): 936 - 950mm
 • 3. Lengte (Tussen muurprofiel en goot):
  • Verkrijgbaar in lengte 2500mm 2463 - 2502mm
  • Verkrijgbaar in lengte 3000mm 2963 -3002mm
  • Verkrijgbaar in lengte 3500mm 3463 - 3502mm
  • Verkrijgbaar in lengte 4000mm 3963 - 4002mm

Ja. De Gumax® zonwering past onder elk standaard Gumax® dak materiaal.

Een compleet pakket Gumax® zonwering van 2,5m weegt circa 9,5kg. Een pakket van 3m weegt circa 10,4kg. Een pakket van 3,5m weegt circa 11,3kg en een pakket van 4m weegt circa 12kg.

Gebruik en onderhoud van Gumax® zonwering

Bij winden vanaf windkracht 10 (type zware storm met winden vanaf 89km/u) dient u de zonwering in te klappen.

Er zitten geen losse batterijen in de afstandsbediening, maar hier zit een oplaadbare Li-ion batterij in verwerkt welke met de meegeleverde mini-USB oplader opgeladen kan worden.

U kunt het doek schoonmaken met een lauw sopje. Let hierbij op dat het doek niet opgevouwen wordt wanneer dit nog vochtig is. Laat het doek bij het schoonmaken in de overkapping zitten. Bekijk ook de onderhoudsinstructie van Gumax® zonwering welke te vinden is op onze downloadpagina.

De aluminium delen van de zonwering zijn van dezelfde kwaliteit als de Gumax® overkappingen en dienen op dezelfde wijze onderhouden te worden.

Het doek kan onder invloeden van verschillende factoren verkleuren. Zo kan rook onder een overkapping uiteindelijk voor verkleuring van het doek zorgen (net zoals dit binnen met de muren doet).

Nee, we adviseren de Gumax® terrasverwarmer altijd op een aparte groep aan te sluiten. Het is wel mogelijk om de Gumax® LED verlichting in combinatie met de Gumax® zonwering op 1 groep aan te sluiten.

Het doek zelf zal niet schimmelen aangezien dit doek bestaat uit Polyethyleentereftalaat garen, gecombineerd met aluminium garen. Zorg er desalniettemin altijd voor dat het Gumax® zonweringsdoek altijd droog opgevouwen wordt. Het is wel mogelijk dat er schimmel op de vuiligheid die zich ophoopt in het doek kan ontstaan. Opgehoopte vuiligheid kunt u het best voorkomen door de onderhoudsvoorschriften uit de handleiding te doorlopen.

Nee, wanneer er bijvoorbeeld condens druppels op het doek vallen kan dit geen kwaad. Zorg er wel voor dat het zonweringsdoek droog is wanneer dit weer opgevouwen wordt.

Net als anders, alleen het gedeelte boven de doekbehuizing is niet langer schoon te maken.

De Gumax® zonweringsafstandsbediening kan 16 stroken individueel bedienen. Er kunnen meer stroken op één kanaal worden gekoppeld; er kunnen dan meer 16 stroken worden aangestuurd. Er zullen dan wel meerdere stroken tegelijkertijd gaan bewegen.

Dit raden wij af. Schade en vlekken die toegeschreven kunnen worden aan open vuur en extreme temperatuur vallen namelijk niet onder de garantie.

Nee. Dit wordt zelfs afgeraden. De bewegende delen van de Gumax® zonwering zijn zelfsmerend. Het smeren van de bewegende delen kan een averechts effect hebben.

Nee, er is geen app beschikbaar.

Ja, tenzij de temperatuur onder de overkapping direct bij de motor beneden -20 graden Celsius komt.

Vocht is niet schadelijk voor het doek. Om schimmelvorming op het doek te voorkomen adviseert Gumax® de Gumax® zonwering minimaal een keer per maand open te doen zodat eventueel gecondenseerd vocht kan verdampen. Laat de uitgestuurde zonwering minimaal 10 minuten open staan zodat het eventueel geaccumuleerde vocht de kans heeft te verdampen.

Bij vlekken kan er met een licht vochtige doek zonder schoonmaak- of oplosmiddelen getracht worden deze te verwijderen. Verder kan de zonwering met een plumeau afgedaan worden als deze stoffig mocht zijn. De bovenkant van de Gumax® zonwering kan eventueel ook worden afgedaan met een plumeau. Open de zonwering en zet deze ongeveer halverwege stil. Trek de stekker van de zonwering uit het stopcontact zodat de elektrische spanning onderbroken wordt. Trek de volledige zonwering voorzicht uit de cover. Ga vervolgens met de plumeau voorzichtig door elke loshangende lamel om zo het doek aan de bovenkant te reinigen.

Het doek mag niet worden blootgesteld aan open vuur. Een terrasverwarmer is echter geen probleem, mits deze de voorgeschreven afstand heeft tot het doek (heater afhankelijk). Het zonweringsdoek kan een maximale temperatuur van 120 graden aan. De Gumax® terrasverwarmer heeft een voorgeschreven afstand tot het dakmateriaal van minimaal 40cm. Wanneer deze gehanteerd wordt is dit geen probleem voor de Gumax® zonwering.

Garantie zonwering

Dit is afhankelijk van de garantievoorwaarden van de leverancier van deze overkapping, dit dient u zelf na te gaan voordat u Gumax® zonwering monteert. Voor de Gumax zonwering geldt: Er zit 5 jaar garantie op Gumax® zonwering en twee jaar garantie op elektrische en bewegende onderdelen. De garantie houdt een goede werking van het systeem in gedurende deze 5 jaar. Het zonweringsdoek zelf kan verkleuren of beschadigen door foutief gebruik (bijvoorbeeld barbecueën onder de overkapping etc.). Dit valt niet onder de garantie. De verwachtte levensduur van Gumax® zonwering is bij goed onderhoud circa 20 jaar.

Er zit 5 jaar garantie op Gumax® zonwering en twee jaar garantie op elektrische en bewegende onderdelen. De garantie houdt een goede werking van het systeem in gedurende deze 5 jaar. Het zonweringsdoek zelf kan verkleuren of beschadigen door foutief gebruik (bijvoorbeeld barbecueën onder de overkapping etc.). Dit valt niet onder de garantie. De verwachtte levensduur van Gumax® zonwering is bij goed onderhoud circa 20 jaar. Bekijk de onderhoudsinstructie van Gumax® zonwering op onze downloadpagina

Op de Gumax® zonwering zit indien u deze volgens de montagehandleiding monteert, dezelfde garantie als bij installatie door Tuinmaximaal.

Service zonwering

Volg hiervoor het stappenplan van Gumax® zonwering op onze downloadpagina. Deze is hier te bekijken.

Bestel een nieuwe afstandsbediening bij uw leverancier indien deze buiten de garantie om kapot is gegaan. Wanneer de zonwering opgeborgen is in de doekbehuizing en de afstandsbediening niet gekoppeld is, handelt u als volgt:

 • Trek met beleid de transporter ongeveer 20 cm naar voren toe.
 • U kunt nu de doekbehuizing volledig verwijderen door de twee clips naar binnen te schuiven.
 • Hierna kunt u bij de knop op de motor om de afstandsbediening opnieuw te koppelen.
 • Doorloop nu de stappen uit de installatie handleiding om de zonwering opnieuw in te stellen.