Het is een warme zomerdag en je zit heerlijk in je tuin. Maar de temperatuur onder je terrasoverkapping loopt al snel op en het zonlicht is heel fel voor je ogen. Gelukkig zijn er hele goede oplossingen voor een terrasoverkapping met zonwering. Bij zonwering denk je misschien al snel aan een oprolbaar zonweringsdoek onder je overkapping. Maar wist je dat er nog meer mogelijkheden zijn voor het creëren van schaduw en verkoeling onder je overkapping? Wij bespreken de mogelijkheden in dit artikel.

Automatische zonwering onder een anthraciet overkapping

Zonwering boven of onder de overkapping?

Voordat we verder gaan over de verschillende mogelijkheden voor zonwering onder je overkapping, rijst de vraag: is zonwering boven of onder je terrasoverkapping effectiever? Het antwoord: als je zonwering onder je overkapping monteert, blijft de zonwering beter beschermd tegen vuil en weersinvloeden. Daarom is het monteren van een zonweringsdoek onder de overkapping het advies. Zo geniet je extra lang van een mooie aanblik van het dak van de buitenruimte. 

Zonwering onder de overkapping: elektrisch bedienbaar

Ga je voor handmatig bedienbare of automatische zonwering onder je terrasoverkapping? Het handmatig instellen van de zonwering is veel werk als je in de schaduw wilt blijven zitten. De zon verplaatst zich gedurende de dag en dan wil je de zonwering verstellen. Daar is een ideale oplossing voor in de vorm van terrasoverkapping doek dat elektrisch bedienbaar is: de Gumax® automatische zonwering. Deze zonwering bedien je per baan met behulp van een afstandsbediening. Wil je de banen halfopen of driekwart open zetten? Alles is mogelijk en je stelt het vanuit je luie stoel in. Zo heb je altijd de juiste hoeveelheid schaduw, op ieder moment.

Bedien de automatische zonwering eenvoudig met de afstandbediening

Een voorbeeld van een overkapping met Gumax® automatische zonwering

Het daktype: doorzichtig of niet-doorzichtig

Als het gaat over een terrasoverkapping met zonwering, is het ook belangrijk om goed na te denken over het daktype. Je hebt namelijk twee keuzes voor een terrasoverkapping van glas met zonwering: doorzichtig glas of melkglas. Of je kiest voor een terrasoverkapping van polycarbonaat: helder polycarbonaat, opaal polycarbonaat of IQ-relax polycarbonaat. Wanneer het dak niet doorzichtig is, laat het minder licht, maar ook minder energie door. Doordat de dakplaten minder energie doorlaten, warmt het minder sneller op onder de overkapping. 

Hieronder tref je een overzicht van de lichtdoorlatendheid en de energiedoorlatendheid van de verschillende daktypes van de Gumax® terrasoverkappingen.

Lichtdoorlatendheid per daktype

Kies je voor een glazen overkapping met zonwering of ga je voor polycarbonaat? We vertellen meer over de verschillen tussen de materialen in het artikel over glas of polycarbonaat als daktype.

Gumax® Shading Panel: zonwering voor- en zijkant

Naast zonwering onder de overkapping, is er ook een hele goede oplossing voor zonwering aan de voor- en zijkant van de overkapping: Gumax® Shading Panels. Dit zijn panelen met lamellen die je onder de overkapping plaatst. De panelen zorgen voor meer schaduw, beschutting en privacy onder de overkapping. Dankzij het handige railsysteem verschuif je de Gumax® Shading Panels heel eenvoudig naar de plek waar je op dat moment meer schaduw wenst. Zo geniet je op ieder moment van het gewenste comfort onder je overkapping.

Planten onder de overkapping

Wist je dat planten ook zorgen voor extra zonwering voor de overkapping? Het zijn niet alleen groene sfeermakers, maar als je ze op strategische plekken zet, zorgen ze ook voor meer schaduw. Denk daarbij aan klimplanten, grote planten en struiken in de buurt van de overkapping. Lees meer tips in het artikel over de beste planten voor onder je overkapping. 

Zo zie je dat er veel meer mogelijkheden zijn voor een terrasoverkapping met zonwering dan je misschien in eerste instantie denkt. Bekijk wat de mogelijkheden zijn voor jouw overkapping en creëer een heerlijke plek in de zomer. 

Meer informatie over zonwering.