Met een terrasoverkapping geniet je nog langer van je tuin. En dat is voor veel mensen de reden voor een zoektocht naar de mogelijkheden voor zo’n overkapping. Dan komt al snel de vraag naar boven: ga je de terrasoverkapping zelf maken of besteed je het uit en laat je een kant-en-klare overkapping monteren? In dit artikel loodsen we je door het proces en laten we zien dat zelf een terrasoverkapping maken heel eenvoudig én goedkoop mogelijk is.

IMG_9394

Terrasoverkapping zelf maken: de stappen

Voor het zelf maken van een terrasoverkapping, doorloop je de volgende stappen:

  • Het inkopen van de materialen.
  • Het op maat snijden van de materialen.
  • Het plaatsen van de fundering.
  • Het bouwen van het frame en de structuur van de terrasoverkapping.
  • Het installeren van dakbedekkingsmateriaal.


De terrasoverkappingen van Tuinmaximaal zijn al volledig op maat gemaakt en je monteert deze heel eenvoudig zelf. Je kiest zelf de gewenste afmeting, de kleur, de stijl en eventuele uitbreidingsmogelijkheden en je ontvangt een bouwpakket met duidelijke instructies voor het monteren van de terrasoverkapping.

Zelf een terrasoverkapping maken: video

Bekijk de onderstaande installatievideo voor het monteren van de Gumax® terrasoverkappingen en ontdek wat de stappen zijn voor het zelf maken van een terrasoverkapping met de complete bouwpakketten van Tuinmaximaal:

Het benodigde gereedschap

Voor het zelf maken van een terrasoverkapping gebruik je de volgende hulpmiddelen:

    • Meetgereedschap: rolmaat, waterpas en hoekmeter
    • Boormachines: accuboormachine en klopboormachines
    • Zagen: afkortzaag en cirkelzaag
    • Materiaal- en glaslift
    • Overig gereedschap: slijptol en zuignappen

Aandachtspunten als je een terrasoverkapping zelf maakt

Ga je zelf een terrasoverkapping maken of een op maat gemaakte terrasoverkapping monteren? Houd dan rekening met een aantal aandachtspunten. 

Bepaal de juiste afmeting

Als je je veranda zelf gaat maken, is het bepalen van de juiste afmetingen een belangrijke eerste stap. Hoe breed en hoe hoog mag de overkapping zijn? Op basis daarvan weet je waar het ontwerp van de terrasoverkapping aan moet voldoen. Maak gebruik van de handige inmeethulp en lees meer over de maximale hoogte van een overkapping.  

Zorg voor een goede fundering

Of het nu gaat om een houten of aluminium overkapping: een goede fundering is altijd belangrijk voor het zelf maken van een overkapping. De overkapping heeft altijd een flink gewicht en kan, zonder fundering, na verloop van tijd wegzakken of scheef gaan staan. De oplossing hiervoor is het plaatsen van betonpoeren. Een betonnen blok waar je de staanders van de overkapping op monteert. Zorg er altijd voor dat je deze betonpoeren waterpas plaatst. We vertellen hier meer over in het artikel ‘Hoe zorg ik voor een goede fundering van mijn terrasoverkapping?’.

Plaats nieuwe tegels na het monteren van de overkapping

Wil je de tegels op je terras vervangen? Doe dit dan bij voorkeur na het plaatsen van de terrasoverkapping. Op die manier sluiten de tegels achteraf netjes aan op de staanders. Ga je voor een apart terras onder je veranda of laat je de tegels doorlopen? Alles is mogelijk, maar wacht dus wel even met het plaatsen tot de overkapping klaar is.

Denk na over uitbreidingen van de terrasoverkapping

Wil je een schuifbare terrasoverkapping zelf maken? Er zijn handige bouwpakketten voor terrasoverkappingen met schuifwanden. De ideale oplossing voor een schuifbare overkapping. Denk bijvoorbeeld aan glazen schuifwanden of outdoor shutters die je verplaatst in een railsysteem. Naast deze schuifwanden zijn nog andere uitbreidingen mogelijk, zoals zonwering en verlichting voor onder de overkapping.

bewerkt-0134_RGB

Wat kost het zelf maken van een overkapping?

Zelf een terrasoverkapping maken kan al vanaf € 896,-. Dat is de vanaf-prijs voor een terrasoverkapping van Tuinmaximaal die je zelf monteert. Een goedkope terrasoverkapping zelf maken is dus zeker mogelijk. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het formaat, het daktype en eventuele uitbreidingen.


Lees meer over de prijzen van een terrasoverkapping.