Het sfeervol én praktisch inrichten van een tuin kan een uitdaging zijn. Je wilt zo goed mogelijk gebruikmaken van de beschikbare ruimte. Maar, een overkapping in een kleine tuin is heel goed mogelijk. Het zorgt ervoor dat je 365 dagen per jaar heerlijk kunt genieten in de tuin. Wat zijn de voordelen van een terrasoverkapping in een kleine tuin? Hoe ontwerp je de tuin en hoe richt je deze efficiënt in? Lees snel verder voor de beste tuinideeën voor een kleine tuin met overkapping. 

Kleine anthraciet overkapping in de tuin

De voordelen van een overkapping in een kleine tuin

Waarom zou je kiezen voor een overkapping in een kleine tuin? De tuin is al klein en zo verlies je nog meer ruimte. Maar, daar krijg je ook heel veel voor terug. Zo zorgt een overkapping in een kleine tuin voor beschutting tegen de regen. En als je de veranda uitbreidt met zonwering en schuifwanden, ben je ook beschermd tegen de zon en de wind. Op die manier kun je het hele jaar door lekker buiten zitten! De overkapping beschermt het tuinmeubilair ook tegen de weersinvloeden, waardoor het langer mooi blijft. Dankzij een veranda of tuinkamer heb je bovendien de mogelijkheid om een buitenruimte te creëren voor verschillende doeleinden, zoals een loungeruimte, eetruimte, speelruimte of buitenkantoor

Ontwerp een kleine tuin met overkapping: handige tips

Voor het effectief inrichten van een kleine tuin met overkapping is het (laten) maken van een tuinontwerp onmisbaar. Zo’n ontwerp helpt bij het optimaliseren van de beschikbare ruimte.

Zet je wensen op een rij en kijk hoe je die op een slimme manier kunt integreren in het ontwerp. Een kleine tuin met overkapping vraagt om praktische oplossingen. We helpen je op weg met een aantal tips.

Houd het simpel

Een hele volle tuin oogt nog kleiner dan deze al is. Zorg daarom voor een eenvoudige inrichting. Denk aan meubels in dezelfde houtsoort of kleur, plantenpotten in dezelfde tint en grote tegels. Wanneer je de kleine tuin gaat inrichten met een overkapping, is het goed om deze zo strak en simpel mogelijk te houden.

Bepaal de breedte, diepte en hoogte

Bedenk dat je niet alleen gebruik kunt maken van de breedte en de diepte van de tuin, maar ook van de hoogte. Hoe hoger de overkapping, hoe ruimtelijker. Maar daar zijn wel regels aan verbonden. Daar lees je alles over in het artikel ‘Hoe hoog mag een overkapping zijn?’.

Naast de maximale hoogte, heb je ook te maken met een bebouwingspercentage waarbinnen je vergunningsvrij een tuin overkapping in een kleine tuin mag plaatsen. Lees hier meer over in het artikel over de vergunning voor een overkapping. Voor het inmeten van de overkapping in de kleine tuin, bieden we een handige inmeethulp.

Benut de tuin multifunctioneel

Ondanks dat je in een kleine tuin een beperkt aantal vierkante meters hebt, zijn er veel slimme oplossingen voor het multifunctioneel benutten van deze ruimte. Denk bijvoorbeeld aan inklapbare en stapelbare tuinmeubelen, een loungebank met ingebouwde opbergruimte. Ga je de kleine tuin inrichten met een overkapping, dan creëer je nog meer mogelijkheden, zoals het combineren van een loungeruimte met een buitenkantoor.

Selecteer de juiste planten

Kijk qua planten ook hoe je optimaal gebruik kunt maken van de kleine tuin. Ga verticaal tuinieren! Kies bijvoorbeeld voor klimplanten of een groene wand met verschillende planten. En denk ook aan leuke planten onder een overkapping. Deze zorgen niet alleen voor meer sfeer, maar ook voor schaduw en verkoeling op warme dagen.

Kies voor een overkapping aan het huis

Ontwerp je een kleine tuin met overkapping, dan is een overkapping aan huis de beste keuze. Een veranda of tuinkamer aan het huis zorgt voor een optimale indeling van de beschikbare ruimte, minder lichtverlies en een vrije en droge uitloop vanuit de woning. Een kleine overkapping aan huis kan je bovendien ook bijna altijd zonder vergunning bouwen.

De keuzes voor een overkapping in een kleine tuin

Wanneer het ontwerp van de kleine tuin met overkapping klaar is, kun je de benodigdheden gaan bestellen voor het inrichten van de kleine tuin met overkapping. Voor de terrasoverkapping maak je de volgende keuzes:  

Kleine tuin ideeën met overkapping

Hieronder laten we ter inspiratie een aantal voorbeelden zien van een overkapping in een kleine tuin:

Voorbeelden kleine overkapping in een kleine tuin

Meer informatie? Bekijk de pagina over de terrasoverkappingen.