De dagen worden langzaam korter en de temperatuur daalt. De herfst is in volle gang en de temperatuur is nog aangenaam buiten. Dit is dus de perfecte tijd om de tuin winterklaar te maken. Verzorg je gazon, snoei en zorg goed voor je tuinmeubilair. Zo geniet je dit najaar en komend jaar heerlijk in eigen tuin.

Herfstbladeren

Verzorg je gazon
Oktober is de laatste maand waarin het gazon gemaaid wordt. Stel je maaihoogte iets hoger in dan normaal, ongeveer op 5 centimeter. Langer gras is namelijk sterker en kan weinig zonlicht beter aan. Maak de maaier vervolgens schoon en zet deze in de garage. Dan staat de maaier weer klaar voor het voorjaar.

Bemest het gras bij voorkeur in het najaar. Dit verbetert de kwaliteit van de bodem en zorgt voor een mooie diepgewortelde, dichte grasmat. Zorg er verder voor dat je regelmatig de bladeren van het gazon harkt. Zo krijgt het gazon voldoende lucht en licht en ga je mos groei tegen.

Snoei waar nodig
Bij de najaarsschoonmaak horen ook de snoeiwerkzaamheden. Heb je een beukenhaag, taxus of buxus? Snoei deze naar wens en werk alle uitgroei netjes bij. Zo zorg je ervoor dat de haag genoeg ruimte heeft om in het nieuwe jaar te groeien.

Verhuis je planten
Heb je planten in de tuin die te groot zijn geworden? Of wil je een plant graag verplaatsen naar een andere plek? Het najaar is het perfecte moment om deze planten te verhuizen. De planten begeven zich namelijk in een rustperiode waardoor ze gemakkelijk te verpoten zijn. Doe dit in de vroege ochtend of avond, dan is er namelijk weinig of geen sapstroom.

Zorg goed voor je meubilair
Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je tuinmeubilair genieten. Daarom is het belangrijk om de meubels goed te beschermen tegen de verschillende weersinvloeden. Dek je meubels af met bijvoorbeeld vocht afstotende kleden of berg je meubels op in de schuur. Houten meubilair kun je impregneren. Zo trekt er geen vocht in het hout waardoor het hout langer mee gaat.

Geef je terrasoverkapping een onderhoudsbeurt
Het is heerlijk om in het najaar onder je terrasoverkapping te genieten van de mooie herfsttuin. Je ziet de tuin verkleuren in de meest prachtige herfstkleuren. Tegelijkertijd zit je zelf heerlijk comfortabel warm achter de glazen schuifdeuren van je veranda.

Om zo lang mogelijk te genieten van de overkapping, is een jaarlijkse onderhoudsbeurt wenselijk. Haal alle bladeren uit de goot en maak de overkapping schoon met een simpel sopje met niet ontvettende zeep. Voor het schoonmaken van het dak kun je een uitschuifbare zeem gebruiken. Meer handige tips lees je in onze blog ‘je aluminium overkapping schoonmaken in 4 stappen’.

Help de vogels het najaar en de winter door
De koudere dagen komen eraan en de vogels kunnen in deze tijd wel wat hulp gebruiken. Hang leuke vogelhuisjes op en maak oude vogelhuisjes schoon. Vogels zijn in de winter vaak opzoek naar een veilig en beschut onderkomen. Ieder huisje is meer dan welkom. Zorg verder voor wat vogelvoer in je tuin. Een heerlijk extraatje voor de vogels en zelf geniet je van het gezellige gezelschap in de tuin. 

Meer inspiratie? Bekijk ons Pinterestbord.